Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Χουάν Μιρό - Joan Miró

 Χουάν Μιρό - Joan Miró  (1893 - 198)

Γεννήθηκε το 1893 στην Βαρκελώνη και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στην Εμπορική Σχολή, αν και παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στην Ακαδημία Galí μέχρι το 1915. Το 1920 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μονμάρτης και γνωρίστηκε αρχικά με το κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα με τους υπερρεαλιστές, κάτω από την επίδραση των οποίων άρχισε να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος στη ζωγραφική του.
 Πέθανε το 1983 στην πόλη της Μαγιόρκα, σε ηλικία 90 ετών.




  Πινακοθήκη

 

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πάουλ Κλέε - Paul Klee

Πάουλ Κλέε - Paul Klee (1879 - 1940)



Born 18 December 1879
Münchenbuchsee bei Bern, Switzerland
Died 29 June 1940 (aged 60)
 Muralto, Switzerland
Nationality German/Swiss              

 Movement      Expressionism, Bauhaus, Surrealism










Βιογραφία Πάουλ Κλέε
Biography Paul Klee


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δημήτρης Λέτσιος - Dimitris Letsios

Δημήτρης Λέτσιος - Dimitris Letsios  1910-2008


     Γεννήθηκε στην Ανακασιά του Βόλου. Σταμάτησε από νωρίς το σχολείο και ασχολήθηκε με τον φούρνο του πατέρα του. Υπήρξε αυτοδίδακτος φωτογράφος, ενώ ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης συνέδραμε στην εκπαίδευση του. Το 1956 ίδρυσε την ΕΦΕ Βόλου – ως παράρτημα – αναλαμβάνοντας την ευθύνη των δρώμενων. Το έργο του διακρίθηκε και βραβεύτηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βερολίνο και Βουκουρέστι).

     Born in Anakassia, Volos. He dropped out of school at an early age and worked in his father’s bakery. A self taught photographer at the beginning, he was later on taught by photographer Babis Nasdekis. In 1956 he set up a branch of the Greek Photography Company (EFE) in Volos and was in charge of all activities. He won distinctions and awards both in Greece and abroad (Berlin and Bucharest).
 













Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Χριστίνα Δημητριάδη - Christina Dimitriadis


Γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φωτογραφία στο Parsons School of Design και στην FVA (Film and Video Arts) της Νέας Υόρκης. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές σημαντικές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.


 Η φωτογράφος ταράζει τα συνηθισμένα όρια της αυτοπροσωπογραφίας, υπό την έννοια ότι το υποκείμενο τείνει να εξαφανίζεται, επιτρέποντας στο χώρο όπου ζει να παίζει το πρώτο ρόλο. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα συνθέτουν τη διακόσμηση, ακόμα και ακόμα και με την απουσία τους, παραπέμποντας στις διαφορετικές όψεις μιας κουλτούρας και μιας προσωπικότητας. Όσον αφορά στην τεχνική, η διαφάνεια του σώματος αποτελεί μια επιλογή που θα μπορούσε να αποσκοπεί στη νοηματοδότηση μιας συμβολικής άποψης.






Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Θεοφυλακτόπουλος Μάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών δίπλα στο Γιάννη Μόραλη. Σταθερό μοτίβο της ζωγραφικής του παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας η ανθρώπινη μορφή που εμφανίστηκε στο έργο του το 1965 και εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου. 
Μετά την αποφοίτηση του και για μια εικοσαετία, η ζωγραφική του παρουσιάζει το θέμα των μοτοσικλετιστών που φέρουν τα διακριτικά της πολιτικής εξουσίας ενώ ακολουθεί η μεγάλη σειρά των καβαλάρηδων. Γοητευμένος από την κίνηση και το παιχνίδισμα των όγκων, ο Θεοφυλακτόπουλος ζωγραφίζει μοναχικές μορφές σε μονόχρωμο βάθος, αφαιρετικές φιγούρες που περιγράφονται με έντονες γραμμές και γρήγορες πινελιές.
Τα έργα του θυμίζουν συχνά βραχογραφίες και χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία. Ως ζωγράφος της γενιάς του 70, δεν αφήνει έξω από το έργο του τον κοινωνικό σχολιασμό. Από τα πρώτα του κιόλας έργα διαφαίνεται η κριτική διάθεση απέναντι στη πολιτική εξουσία την ταραγμένη περίοδο της χούντας και επιλέγει μια μοναδική καλλιτεχνική διαδρομή. Σταδιακά, το έργο του γίνεται όλο και πιο αφαιρετικό και η μορφή χάνεται μέσα στο χώρο, - μένει σε πρώτο επίπεδο μόνο ως περίγραμμα-.Ο Θεοφυλακτόπουλος έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές μαζί με κορυφαία ονόματα της ελληνικής τέχνης όπως ο Ακριθάκης, ο Μπότσογλου, ο Ψυχοπαίδης και ο Παύλος. Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Νίκος Μάρκου - Nikos Markou

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα.
Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «cosmos» και «geometries» είναι οι τίτλοι των λευκωμάτων του.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να κατευθύνεται προς μια πλαστική προσέγγιση του τοπίου. Ο Νίκος Μάρκου διαφοροποιεί τα μοτίβα του, τις γωνίες λήψης, τα καδραρίσματα του. Μια πιο κοντινή ανάγνωση όμως, αναδεικνύει μια πιο σύνθετη εικόνα: τα τοπία είναι σα να μιλούν κατά κάποιον τρόπο, να περιέχουν την αρχή μιας αφήγησης, ενός θεατρικού έργου –όπως αυτό εκφράζεται με τη φωτογραφία ενός βυθισμένου πλοίο. Η εικόνα καμία φορά γίνεται πιο σκοτεινή και οι προθέσεις του φωτογράφου πιο μυστηριώδης. (Πηγή Όψεις της ελληνικής φωτογραφίας – σύγχρονες τάσεις δημιουργίας)

Nikos Markou





Μαρία Μυλωνά-Κυριακίδη

Η Μαρία Μυλωνά-Κυριακίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Σχολή Βακαλό (1962-1965), όπου είχε δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση. 'Εκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα το 1973. Την δουλειά της είχε παρουσιάσει στην ελληνική πρωτεύουσα και σε σειρά ακόμη ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. 'Εργα της είχε επίσης εκθέσει και στο Παρίσι. Στα συγκεκριμένα έργα η δουλειά της κινείται στο χώρο του υπερρεαλισμού. Ήταν κόρη της γλύπτριας 'Αλεξ Μυλωνά. Η Μαρία Μυλωνά-Κυριακίδη απεβίωσε στην Αθήνα το 2010.


Μαρίνα Βαμβακά - Marina Vamvakas

Η Μαρίνα Βαμβακά γεννήθηκε στη Λάρισα. Σε μικρή ηλικία ταξίδεψε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της για λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών της.
 Η αλλαγή αυτή επέδρασε έντονα στον τρυφερό παιδικό χαρακτήρα της, που γέμισε εντυπώσεις, εικόνες και πεποιθήσεις, τις οποίες και κράτησε μέχρι σήμερα.
Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές και τη Γαλλική Ακαδημία στη Λάρισα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έδωσε εξετάσεις με επιτυχία στη Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η ιδέα αυτών των σπουδών δεν την συγκινούσε καθόλου. Διορίστηκε κατόπιν εξετάσεων στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, όπου εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια. Συγχρόνως σπούδαζε μεταφράστρια στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη στο Παρίσι.
Η μοντέρνα τέχνη, το ρεύμα της εποχής, που κατακτούσε ολοταχώς τις galleries και τα σαλόνια της γαλλικής πρωτεύουσας, με κάθε είδους επινοήσεις, απεικονίσεις και collages, την άγγιζαν. Συναρπαζόταν από την εξέλιξη και τον ανταγωνισμό των διασήμων της σύγχρονης τέχνης. Στη δεκαετία '65 -'75, κατά την οποία η τέχνη ήταν συνώνυμη της ζωής των hippies, που ανέτρεπε και καθαιρούσε το κατεστημένο, κρατήθηκε μακριά, χωρίς όμως να πάψει να ενδιαφέρεται για τις διάφορες τεχνικές και τα πρωτότυπα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνταν. Παραμένει μέχρι σήμερα λάτρης της σύνθεσης του σχεδίου και της οπτικής δυναμικής των χρωμάτων. Πιστεύει, ότι μέσω της τέχνης ο χρόνος απολογείται και με μαθηματική ακρίβεια περνάει στην τέταρτη διάσταση.
Παντρεμένη με τον δόκτορα Κωνσταντίνο Βαμβακά, υδροβιολόγο- ωκεανογράφο, ανώτερο υπάλληλο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γάνδης, είναι εγκατεστημένη από το 1983 μονίμως στις Βρυξέλλες. Εκεί συμπλήρωσε τις σπουδές της στη ζωγραφική και στην ιστορία της τέχνης, στην Académie de dessin et des Arts décoratifs de Watermael-Boisfort. Τελείωσε την Ακαδημία με μεγάλη διάκριση και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική πραγματοποιώντας εκθέσεις στην Ευρώπη και παίρνοντας μέρος σε διεθνείς biennale.
Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται και με την γλυπτική δημιουργώντας έργα από μπρούντζο, μάρμαρο και plexi glass. Πήρε μαθήματα γλυπτικής κοντά στον διάσημο φλαμανδό γλύπτη Alexandre Ketele και συνεχίζει τις σπουδές της στην γλυπτική στην RHOK Academie Beeldende Kunsten.


http://www.marinavamvakas.eu/gallery/